maanantai 1. kesäkuuta 2015

Syö niin kuin Välimeren ihiminen


On käynyt mielessä, jospa kertoisi vähän Välimeren ruokavaliosta, kuinka hyödyllistä se olisi. Luin siitä KuntoPlus - lehdestä, jonka voisi tilata Sportin tilalle. Sport-lehden tilauksen saisin lopetettua heti kun vain löytäisin asiakasnumeroni. KuntoPlus tarjoaisi paljon hauskemman ja laajemman tietopaketin. Fit on myös kiva, mutta ei tarpeeksi kiva tilattavaksi. Jospa vain lukisi kaiken kirjastossa - kunhan sinne asti pääsisi. Pasilaan ei aina vaan jaksa lähteä ja Munkassa ei ole tarpeeksi laaja valikoima lehtiä.



10 oleellisinta asiaa Välimeren ruokavaliossa ovat:

1. Valkosipuli sis allisiinia, joka alentaa verenpainetta, ohentaa verta sekä ehkäisee verisuonitukoksia

2. Täysjyvävilja, josta saadaan runsaasti kuitua, foolihappoa, magnesiumia ja kaliumia, jotka auttavat pitämään diabeteksen, syövän ja sydänsairaudet loitolla ja ruoansulatuksen kunnossa.

3. Oliiviöljy ehkäisee syöpää korjaamalla DNA:n vaurioita.

4. Pähkinät pitävät verensokerin tasaisena, alentavat verenpainetta ja veren rasva-arvoja sekä ehkäisevät rasvan kertymistä vyötärölle. Lisäksi pähkinöissä on runsaasti proteiinia, vitamiineja sekä kivennäisaineita.

5. Sitrukset sisältäävät runsaasti C-vitamiinia, joka vahvistaa vastustuskykyä ja edistää raudan imeytymistä ruoasta kehoon. Lisäksi sitrukset ovat hyvä pektiinin lähde.

6. Palkokasvit sisältävät paljon kuitua, joka alentaa kolesterolia ja pitää verensokerin kurissa. Ne sisältävät runsaaasti myös täyttävää proteiinia, joka helpottaa painonhallintaa ja saattaa auttaa jopa karistamaan kilon tai pari.

7. Viini tekee hyvää sydämelle.

8. Yrtit maustavat hyvin ruokaa hyvin, joka vähentää suolan käyttöä, ja lisäksi välimeren ruokavaliossa paljon käytetyt rakuuna, oregano, basilika ja timjami vaikuttavat myös limaa irrottavasti ja ruoansulatuselimistöä virkistävästi. 

9. Kalat ja äyriäiset, joista saadaan seleeniä ja jodia. Varsinkin rasvainen kala on tärkeä omega 3 - rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde. (Omega-3-rasvoihin kuuluvat EPA- ja DHA-rasvahapot ovat aivoille tärkeitä aineita, ja D-vitamiini kohottaa mielialaa ja pitää luuston ja immuunipuolustuksen kunnossa.

10. Kasvikset ovat mittava osa Välimeren maiden ruokaperinteitä, ja niitä pidetään ruokavalion terveysvaikutusten todennäköisimpänä syynä. 


Välimeren ruokavaliossa syödään paljon enemmän kasviksia, enemmän kalaa lihan sijaan sekä terveellisempää rasvaa.
Välimerellisestä elämästä voisi oppia myös, ettei tarvitsisi niin paljon stressata kaikesta, vaan voi nauttia elämästä. Ota aurinkoa terveellisesti: vietä auringossa jonkin verran aikaa päivittäin tankkaamassa iloa, valoa ja d-vitamiinia, mutta pysyttele keskipäivällä kuitenkin poissa auringosta, jolloin se on korkeimmillaan.

Olisi todellakin opittava pitämään oliiviöljystä ja yrittää välttää kaikkea liikaa puputusta. Voisi tulla riippuvaiseksi hedelmistä ja salaateista. Kesä on helppoa aikaa oppia :)

Haluaisin myös alkaa nauttia ruoanlaitosta ja harrastaa sitä enemmän.

~ Lilja Lumi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuulumisia kolmelta viikolta ja Katajanokan arkkitehtuuria

Töihin paluu flunssaviikon jälkeen oli hieman väsynyt. Tuntuu, ettei vieläkään ole oikein voimat palautuneet, vaikka siitä on jo kolme viikk...