torstai 28. maaliskuuta 2019

30 faktaa minusta

30 satunnaista faktaa minusta, jotka juuri nyt pälkähtävät päähän.

1) Olen tällä hetkellä koukussa mobiilipeliin nimeltä Klondike. En ole ennen mihinkään nettipeliin ollut näin kiintynyt. Onneksi siinä pitää aina välillä odotella, niin ei voi koko ajan pelailla.


2) Kuuntelen Bookbeatista viimeistä osaa Harry Potterista Vesa Vierikon hunajaisella äänellä kerrottuna. Ja loppuhetket ovat käsillä! En tiedä, mitä kuuntelisin näiden jälkeen. Näitä kuunnellessa olen välillä katsonut kaikki muut Harry Potter - elokuvat paitsi kuudes jäi väliin, kun aloin jo kuunnella seitsemättä, kun ovat niin jänniä. Ja mietin aina, miten elokuva on toteutettu eri tavoin tai samoin tavoin, hienommin vai kuunnellessa mietin, että olisi tuo kohta pitänyt laittaa elokuvaan. Harmi vain, kun kuulostaa siltä, että ihan kuin jotkut pienet asiat olisivat muuttuneet. Tiedän kyllä, että on eri suomentaja kuin silloin, kun luin nämä kirjat ja siellä on joitain hyvin outoja käännöksiä (esim nykysuomenkielelle), mutta ei kai paikkoja voi muuttaa.


3) Olen hyvin kiintynyt erilaisiin ääniin ja kuuntelen aina äänenpainotuksia. Minulla on nuottikorva, mutten enää välitä, jos joku laulaa väärin. Olen sulaa hunajaa, jos joku puhuu pehmeällä bassoäänellä ja hykertelen sisältäpäin.

4) Rakastan erilaisia murteita ja kirjainpainotuksia. Kiihtyessäni puhumaan alan puhua laveasti jotain Keski-Suomen murretta. Riippuu toki joskus henkilöstä, jolle puhun. Kai se, että puhuu hitaampaa murretta edistää kuulijan käsitystä sanoista, jotka eivät mene solmuun. Joskus sanat menevät minulla solmuun, mutta vähät välitän siitä, kun pitää vähän korjata. Tärkeintä on, että kun saan sanottavani loppuun, niin kaikki ovat silti ymmärtäneet asian. Murteita ja kirjakieltä rakastavana välttelen tahallani puhumasta tietyn kaltaista slangia ja yleiskieltä. Esimerkiksi se oli kiva, kun ensimmäisen kerran Helsinkiin tullessani yksin junalla ja käydessäni Stockmannilla asiakaspalvelijat olivat hyvin ystävällisiä, asiallisia ja puhuivat kirjakieltä. Tällä hetkellä kuulee outoa kieltä Stockmannin asiakaspalvelijalta, kun vaikka kosmetiikkaosastolla jotain kerran kyselin, niin asiakaspalvelijatyttö sanoi vain "Oota mä käyn tsekkaan". Sitten ajattelin, että käy sit tsekkaan. Olisi edes pahoitellut poistumistaan.


En siedä puhekielen nykyistä voimasanaa "sika" tai "sairaan". Jos näytän oudolta jonkun sanoessa jomman kumman, varsinkin ensimmäisen voimasanan,  se johtuu siitä, että se kalskahtaa korvaani samalla tavalla kuin "v*ttu". 


4) Seuraan hyvin paljon myös elekieltä; esimerkiksi jos joku ei katso minuun välillä puhuessaan muutamalle ihmiselle ajattelen, etten ole osana sitä keskustelua, joten voin saman tien lähteä pois.

5) Yksi ammattivalintani voisi olla kääntäjä. Ymmärrän tosi hyvin englantia, mutta joskus sen tuottaminen puheen kautta voi olla vaikeaa, jos ei puhu suoraan englantilaisen kanssa sellaisista asioista, joissa ei tarvitse jänniä sivistyssanoja. Voisi kyllä lukaista englanninkielisen sanakirjan läpi. Vaikka aukeama pari kerrallaan iltaisin. Kääntäjä myös sen takia, että suomenkielen kielioppi on jostain syystä intohimoni. Ainoat asiat, joita en koskaan oppinut, oli taivutusmuotojen nimet: ablatiivi, essiivi, illatiivi, adessiivi... mutta ei kai niillä väliä, kun tietää kaiken muun. Paitsi joitain sivistyssanoja, mutta se ei liitykään kielioppiin sillä tavalla. Olisi myös kivaa opettaa suomenkieltä ulkomaalaisille.


6) Tuntuu, että vasta Helsingissä asuessani olen kasvanut aikuiseksi.


7) Nuorempana ajattelin, etten koskaan muuttaisi Helsinkiin, kun uskoin stereotypiaan siitä, että tämä on asvalttiviidakko kerrostaloin, ilman luontoa ja vesistöjä sekä täynnä kopeita ihmisiä. Sitten tapasin erään, joka muutti käsitykseni Helsingistä, kun tulin tänne käymään hänen luonaan ja sitten muutin tänne. Sain ihanan työpaikan ja rakastuin kaupunkiin. Harmi ettei rakkaus kestänyt mieheltä minulle. Sain kuitenkin kaksi kolmesta. Ja täällä on paljon enemmän vesistöjä ja metsiä kuin Turussa - tuntuu ainakin siltä. Ja täällä on paljon enemmän kauniita vanhoja taloja kuin Turussa. Nautin täällä olostani, enkä usko muuttavani enää muualle, jollen sitten jostain syystä Espooseen tai Vantaalle. Silloin voi kuitenkin käydä Helsingissä paljon.


8) Voin ihan hyvin katsella miellyttäviä sarjoja ja elokuvia uudestaan sekä lukea kirjoja uudestaan. 


9) Tällä viikolla (vai olikohan viime viikolla) minulle sattui eräs vahinko, kun aamupöhnässä laitoin kaurapuuron mikroon ja ajattelin, että tuoksuupa hyvältä ja sitten ajattelin, että vitsi mikähän siellä käryää. Olin laittanut pelkät hiutaleet mikroon ilman nesteitä. Sitten koko asunto haisi siltä kuin siellä olisi tupakoitu. Hyh. Se haju kulki mukanani töissäkin koko päivän. Kolmen päivän tuuletuksen jälkeen kämpässä ei enää haissut, jollei avaa mikron luukkua. Vaikka olen kerran mikron jo fairyllä hinkannut, niin en tiedä, lähteekö haju ja keltaisuus ollenkaan eli pitäisikö vain ostaa uusi mikro. Soodavettä en ole vielä koittanut. 

Mietin myös sitä, pitäisikö oikeasti kokeilla mikrotonta elämää. Vähän aiemmin pitäisi herätä laittaakseen puuron hellalla ja hankkia toinen pikkukattila kahvia tai teetä varten. Toisaalta mikroton elämä kiinnostaa, koska harvemmin tulee oikeasti itse tehtyä ruokaa. Vaikka on reseptileikekirjan kehitellytkin, niin aina tulee ostettua helppoja mikroaterioita, jotka ovat minuutin parin päästä valmiita syötäväksi. Saisi sitä silti tehtyä uunipizzoja halutessaan. 


10) Mikrottomuuden myötä olen koittanut siedättää vähän vehnää ja maitoa mukaan ruokavalioon. Minulla on hassua, kun vehnän muodosta/tekotavasta riippuu se, miten suoleni sitä sietää. Sietää silti paremmin, kun juo tarpeeksi vettä päivisin. 
Jälkitekstinä: menen varmaan tänä vuonna allergiatesteihin ottamaan selvää, mistä on kyse, enkä parjaa suolistoani.


11) Vaikka haluaisin kiinteytyä ja käyn salilla, niin silti se on vaikeaa, kun herkut vetävät niin paljon puoleensa.


12) Olen kiinnostunut kovasti muodonmuutos-ohjelmista, varsinkin nopeista muodonmuutoksista talon sisustuksen kannalta tai kun stailataan ihmisestä ihan uudenlaista. Katsoin jo pienenä 12-vuotiaana isän kanssa T.I.L.A.-sisustusohjelmaa. Valun aina vanukkaana kaikkiin kivoihin sisustuskauppoihinkin, joissa en ole käynyt tai joihin on vaikka tullut sesonkiuutuuksia. 


13) En pidä korkeista paikoista, mutta minulle ei tuottaisi ongelmia asua kahdeksannessa kerroksessa, kunhan on lasitettu parveke, jos on parveke. Korkeiden paikkojen pelko liitetään varmasti putoamisen pelkoon.


14) Ajattelen jokaista tärkeää ihmistä elämässäni joka päivä. Tänään kaksi heistä tuli jopa uneen ennen heräämistä.


15) En pidä ilmapallojen paukahtamisesta. Jos joku leikillään pitää neulaa lähellä ilmapalloa, niin huudahdan, "älä tee sitä!" ja vien kädet korville. Sama juttu, jos joku puhaltaa ilmapalloa niin paljon, että itse olisin jo lakannut puhaltamasta, vien kädet korville tai poistun huoneesta.


16) En pidä sushista. En ymmärrä, miksi ihmiset niin vouhottavat siitä.


17) Olen intohimoinen kierrättäjä. Kierrätän kaiken mahdollisen ja toivon, että kaiken, mitä olen kierrättänyt käsitellään hyvin uusiokäyttöä varten. Minua pistää omatunnosta, jos näen, että kierrätettävää laitetaan sekajätteeseen. 


18) Luulin ennen, etten pitäisi Anna-Leena Härkösestä, kun pakkoluetettiin yläasteella Häräntappoase. Kiitos Bookbeatin olen nyt muutaman Anna-Leena Härkösen romaanin/novellin kuunnellut ja huomannut, että hän on oikein oiva kynäilijä. 


19) Rakastan luontoa ja aurinkoa, vaikka myös kaupungin katuja. Maaseudusta en tykkää. Metsää rakastan ja veden vieriä rakastan.


20) Rakastan valokuvaamista. Joskus ajattelin, että perustaisin oman gallerian. Joskus ajattelin myös, että perustaisin kahvilan ja niiltä kuvis olisi siellä seinillä.


21) Muuttaessani Helsinkiin ajattelin, että etsin ja löydän kaikki kivat kadut ja kahvilat ja käyn niissä vierailemassa. Vielä paljon paikkoja näkemättä.


22) Haluaisin matkustaa moniin maihin. Epäröin, osaisinko liikkua siellä.


23) Haluaisin lottovoiton. Haaveilen ylellisestä elämästä. En ole koskaan käynyt edes hierojalla. Sitten täyttäisi elämänsä kaikenlaisilla menoilla. Ensin tulisi hankittua hieno asunto, jokin menopeli, matkustettua, maksettua kaikki laskut pois, syötyä hienoissa ravintoloissa. Olo olisi huoleton. Tiedän, että aluksi on helppoa kuluttaa rahaa, mutta kun kaiken haluamansa olisi hankkinut, niin eläisi aika normaalisti muutamalla ylellisyydellä. Ei sitä kävisi ravintolassa kuin ehkä 1-2 kertaa viikossa. Sitten lahjoisi ystäviä. Antaisi hyväntekeväisyyteen. Ja suurin osa varmaan jäisi säästöön.


24) Tykkään hienoista pipoista ja huiveista.


25) Joskus halusin kirjailijaksi. Runoteoksen varmaan joskus julkaisen.


26) Kombucha, varsinkin Cola, on yllättävän hyvää. Siinä on melkein simamainen maku.


27) Olen aika hyvä päässälaskemaan. Viimeksi arvasin tilini saldon, vaikken ollut sitä tietoisesti laskenut.


28) Tykkään nippelitiedoista.


29) Minulla oli 15-16-vuotiaana mustempi kausi elämässäni, josta onneksi selvisin musiikin avulla. Suurimmaksi osaksi kuuntelin CMX:ää silloin ja myös Kotiteollisuutta, PMMP:tä ja Zen Cafelta mm. Talo-kappaletta.  

30) Jos ihmiset tällä hetkellä kysyisivät, millaista musiikkia kuuntelen, niin tällä hetkellä vastaisin, että tuutulauluja ja klassista sillä vapaa-ajalla kuuntelen vain äänikirjoja.


+ Vaikka olenkin tarvittaessa suora suustani, niin luultavasti olen liian kiltti, kun joskus passaan ja pidän sisälläni asioita, jotka pitäisi kertoa. Painoa sisällä, joka aina välillä helpottaa onneksi.



+ aion vielä oppia soittamaan jotain soitinta ja uuden kielen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pääsiäisen jälkeinen lenssu

Sitä vain toivoisi, että aivoista tietokoneelle olisi sanelukone, varsinkin kun kaikki hienot ajatukset blogia varten tulevat suihkussa, mut...