torstai 15. heinäkuuta 2021

Terveyttä, hyvinvointia ja kaikkea muutakin

Lauantain tulos. I have done better. En siis vain jaksanut juosta viittä kilometriä, vaikka sen pitäisi olla normaalimatka, mutta kävelin sen parissa minuutissa loppuun.  Sen siitä saa, kun ei tee paljon mitään ja syö viikon vain höttöä perusruoan lisäksi. Takaisin ruotuun! Tosin kummallista painon nousua on edelleen tapahtunut ja on jatkunut siitä asti, kun aloitin loman. Jopa Turku-reissun jälkeen paino edelleen sahaa omituisesti. Mietin jopa johtuisiko se siitä, että juon paljon niin kuin pitääkin näillä helteillä - että elimistöni kerryttäisi vain nestettä. Kai se on se rytmin muutos ja se että on koko työpäivän jaloillaan ja saattaa tehdä paljon kyykkyjäkin huomaamattaan työpäivän aikana. Ihanaa ja ihan parasta, että on liikkuva työ. En ikinä jaksaisi tehdas- tai toimistotyötä. Omaa oloahan pitää kuunnella ja peilikuvaa pitää ennemmin katsoa kuin vaa'an lukemia. Tosin laihalla ihmisellä pelkkä lihaskasvu voi tuoda kymmenen kiloa enemmän painoa. Mene ja tiedä. En jaksa alkaa enempää spekuloimaan, vaikka luenkin kaikenmaailman kuntoilu- ja terveyslehtiä. Tälläkin hetkellä syön tosi terveellisesti, mutta luultavasti liian harvoin, kun syön vain nälän perusteella.  

Tämä juttu jatkuu toisen kuvan alla.

Omituista juostessa oli myös se, että yleensä saattaa sattua vasen kylki, mutta nyt sattui oikea kylki. Tiedä mistä se sitten johtuisi. Aina kiinnitän huomiota siihen, ettei olisi syönyt paljolti eikä tuntia paria lähempää juoksua, koska se tuntuu juoksussa, jos jokin painaa vatsassa. Nykyään jätän ainakin pari tuntia väliä ruoan ja juoksun väliin, vaikkakin joskus olen saattanut juosta juuri nautitun muffinin tai banaanin voimalla, koska toisinaan energiantarve ja verensokeri tuntuvat erilaisilta. Ne ovat kyllä niin pieniä (juu kalorimääriltään erejä) suupaloja, ettei se haittaa juoksua, vaan enemmänkin pistää juoksuun vauhtia. Jokaisella on oma tapansa juosta. Minäkin mietin siinä juoksussa, että loppuisipa kyljen sattuminen, niin voisin jatkaa juoksua, ettei tarvitse sitä miettiä, koska mikään muu ei tuntunut.


Ihana kokovartalohiki siitä juoksusta silti tuli. Tapasin lauantaina ystävääni, jota en ollut pitkään aikaan tavannut ja kello tuli nopeasti yli seitsemän sanottuamme heipat. Mieleni teki Fafa'sia. Fafa's olikin mennyt seiskalta kiinni ja mietin keskustassa tassutellessa, josko tilaisin vastaavan haluamani annoksen, eli täytetyn pita-leivän, kotiin kotini lähistöllä olevasta Just Vege - ravintolasta, joka oli minulle uusi tuttavuus. Oli kyllä aika massiivinen ja hyvä tämä falafel-pita. Olisikohan siinä ollut myös halloumia. Ei jäänyt nälkä. 

Jokin aika pohdin päivittäistä närästystänikin, mutta pariin päivään ei ole pahemmin närästellyt. Närästykseni on ilmennyt ensinnäkin nälkäisenä, kun polte kurkussa ja vähän alempana oikeastaan peittää melkein kokonaan oikean nälän tunteen. Toisekseen se on ilmennyt heti syötyäni ruokaa. Olen ajatellut, että miksi joka kerta syötyäni mielestäni tarpeeksi, jollei jopa paljon, tulee uudestaan nälkä, mutta sitten kuulosteltuani kehoani ymmärsin sen olevan närästystä. 

Tosiaan parina viime päivänä ei ole juurikaan närästellyt, eikä ole paljon töissäkään ollessa närästellyt. Lisäsin pari päivää sitten murot ja niiden kanssa soijajuoman syöminkeihini ja mietin, että mitä jos kyse onkin siitä. Töissä olen juonut ruokajuomana piimää. Eli jos kyse onkin siitä, että maitohappobakteeripohjainen, tai mitä niissä onkaan, on rauhoittanut vatsan happoisuutta niin paljon, että se rauhoittuminen kestää koko päivän. Taitaa olla soijajuoma tullut jäädäkseen. 

Tämä postaus on näköjään paljolti ruokavalio- ja terveyshöpinää. Kiva jos luet.

Käydessämme äidin kanssa Myllyssä kävimme Sokoksella ja siellä on useimmiten käydessämme tarjouksia niin kuin tälläkin kertaa. Löysin sieltä nämä kaksi pari euroa kipale ja ovat kyllä kivoja käyttää jollei jopa tehokkaita toivon mukaan. Organic shopin Organic coffee & silk lupaa: tämä virkistävä kasvonaamio, joka on täynnä orgaanista kahviuutetta, silkin aminohappoja ja sheavoita, vahvistaa luonnollista kauneuttasi jokaisella käyttökerralla. Organic shopin Morning coffee heleyttävä kasvokuorinta lupaa puhdistaa ihon erinomaisesti, tehden siitä tasaisen silkkisen. Luonnonmukainen kahvi ja limonnik-uute virkistävät ja uudistavat kasvojesi luonnollisen energisyyden.


Ihana kokovartalo - suihkussa-vaatteet-päällä-käyty- hikoilu lähes tunnin juoksun jälkeen. Ja vielä sunnuntaina eli juoksupäivä toisen jälkeen! Oh my. Sekä ihana Jungle juice barin King kong - smoothie. Onhan se kiva kun hikoiluttaa, kun se oli alussa niin nuivaa. Kun aineenvaihdunta alkoi oikeasti toimia, niin alkoi myös hikoiluttamaan ja iho parantua. Toki tämä hellekin hikoiluttaa. Voi että mikä kesä! Toki pitää muistaa nesteyttää hyvin ja pitäisi lisätä suolojakin välillä veteen. Piti juosta kymmenen kilometriä, mutta vessahätä keskeytti tämän. Kymmenen kilometriä eli tämän vuoden versio Naistenkymppi - juoksusta on yksi tämän vuoden suunnitelmista. Minkäs teet, kun tulee keskeytys.

Tätäkin olen halunnut kokeilla ja oli hetken hauskaa, kun puolen litran sporttikorkkivesipullon korkki mahtui tähän puolentoista litran pulloon. No sopi kuitenkin ja toimii ehdottoman hyvin!














Tämän viikon arkkitehtuurikuvailuja. Kävin Punavuoressa ja sen jälkeen eksyin keskustaan sitä reittiä, mitä nenä neuvoi. Valitsen joskus summanmutikassa eri tien kuin ennen ja löydän uusia asioita. Tai vanhoja ja kauniita kuten Kuusilinnan. Helsingin arkkitehtuuri on kyllä kaunista. Kyllä 1900-luvun alussa osattiin taloja rakentaa. Jotkin näistä kuvista ovat Yrjönkadulta. Muutamat kadut ovat tunnettuja kauniista taloistaan ja näemmä myös Yrjönkatu on yksi niistä. Oikeastaan Kamppi, Keskusta, Punavuori ja Ullanlinna ovat täynnä todella upeita rakennuksia. Uudemmista rakennuksista tykkään varsinkin yhdestä vaaleanpunaisesta rakennuksesta Baanan varrella Eteläisellä rautatiekadulla.


Laittauduin pitkästä aikaa nätiksi ja valitsin kaapista kesäjuhlamekon. Ainahan sitä voi mekkoa käyttää. Tiistaina oli kiva nähdä pitkästä aikaa ystävääni, jonka kanssa kävimme after work - lasillisilla Triplan Roasbergissa ja kiertelimme pari kauppaa läpi. Kyllä sitä kerran kesässä yhden juoman voi maistaa. En ollut koskaan maistanut Aperol Spritziä. Halusin maistaa, koska se on niin kaunis. Ei kyllä ollut niin makea kuin kuvittelin sen olevan. 

Turussa ollessani tilasin Tori.fi:stä vanhoja KuntoPlus-lehtiä, koska se on suosikkilehteni ja on huippua oppia uutta tietoa. Kaksi pakettia ehti tullakin ennen kuin ehdin itse Helsinkiin. Ei heti ainakaan lopu lukeminen. Pitää löytää joku hyvä lukupaikka jostain ulkoa.

To be continued..

Olen huomannut, että iho voi todella hyvin, vaikka siinä onkin pientä nypylää, mutta kasvojenkin iho todella nopeasti palautui saatuaan epäpuhtauksa Turun reissun syömingeistä ja nyt siinä on kiva glow. Viime päivinä ei ole tehnyt edes mieli suklaata, lakritsia tai jäätelöä. Hiuksetkin ovat vahvistuneet ja kynnet ovat pidemmät ja vahvemmat kuin koskaan ennen, koska ne eivät enää lohkeile. Välillä tulee raapaistua itseään vahingossa, kun ei muista omistavansa pitkiä kynsiä. Yksi syy, miksi en koskaan laittaisi tekokynsiä on niiden pituus. Jos menisin seinäkiipeilemään tai boulderoimaan, niin pitäisi kynnet leikata lyhyiksi, jos haluaisi kiipeilystä tulevan yhtään mitään. 

Eksyinpä hienosti aiheesta, mutta luulen, että ihon hyvinvointi saattaisi johtua siitä, etten tosiaankaan käytä enää maitoa, koska maito oli minulle tai ainakin keholleni "vierasaine". Maidon suureksi osaksi lopetettua poistui jopa flunssaisuus. Pitää kolkuttaa puuta, mutta yhdeksään kuukauteen en ole ollut flunssassa ja viime flunssa kun oli, niin en ymmärtänyt silloin vielä sen johtuvan maidosta. 

Soijatuotteita kyllä nautin ja niissä on vitamiineja ja kalsiumia. Tämäkin soijajuoma on joskus maistunut sellaiselta, että olen ajatellut, etten voisi sitä juoda. Yhtenä päivänä oli Cheeriosia kaksi pakettia vitosella kaupassa ja mietin, että oih lapsuusmuistot ja jollei maitoa voi käyttää, niin joku Alpron vaihtoehdoista, joita on kyllä mistä valita mm. coconut milk, rice milk, hazel milk, almond milk, soya chocolate, soya vanilla, plain soya, soya light, soya no sugars ja pari, joissa on 3g enemmän proteiinia. Proteiinipitoisuudessa soija ei valitettavasti maitotuotteita ja varsinkaan maitoproteiinituotteita voi voittaa, mutta Alpro on ehdottomasti hyvä vaihtoehto maidolle. 

Kaikkein oudointa on se, että makuaistini ei enää kovinkaan paljon pidä maidon mausta, mikä yllätti minut yhtenä päivänä täysin, kun söin laktoositonta jäätelöä ja mietin, että olisipa se Oatlya tai Alproa. Ja yhtenä päivänä ottaessani smoothien Hesburgerissa olin unohtanut, että jotkut tekevät smoothien maitoon (olin jo tottunut, että smoothiet ovat pelkkiä vihanneksia, hedelmiä ja marjoja ehkä sekaan heitetty vähän kaurahiutaleita tai ravintokuitua) ja olin kovin harmissani, kun sitä vähän juotuani tietenkin ilmeni hetken limaisuutta, eikä se maistunut hyvältä. Pitää jatkossa muistaa, että fruitie ei ole maitopohjainen, kun joskus heseen eksyn. 

Kahviloissakin olen jo muutaman kuukauden tai jopa vuoden pyytänyt erikoiskahvijuomat ensin kaurapohjalla ja nykyään kookosmaitopohjalla. On mielettömän hienoa, miten makuaisti voi mukautua. 

Alan myös ymmärtämään, miksei minun tee enää ollenkaan mieli paprikaa tai omenaa, koska minulla on lievä risteytyspölyallergia ja omena, paprika ja suurin osa kaaleista reagoivat jollain lailla. Makuaistini kertoo, ettei sillä tosiaankaan tee mieli maistaa paprikan makua ja on iloinen siitä, ettei tarvitse. Harmillista vain on se, kuinka moneen asiaan paprikaa on tungettu esimerkiksi valmissalsoihin ja tänäänkin ajattelin tehdä ja syödä tortilloja. Pitäisi tehdä omat salsat. No tässä olisi ainakin yksi ohje. En oikein voi valmissmoothieitakaan juoda, koska suurimpaan osaan on survottu omenaa ekana ainesosana. Miksi juuri omenaa? Ei voi mitään. Pitää tehdä omat pöperöt tai pyytää alusta asti, ettei tiettyjä aineita laittaisi mukaan. Isäkin on tottunut siihen, että olen "se ravintolan hankala asiakas". Mielestäni on hyvä haastaa ja upeaa viime kerrallakin, kun asiakaspalvelija ei ollut moksiskaan, että piti maito korvata, vaan ehdotti hymyssäsuin vaihtoehtoja. Jotkut kehtaavat väittää, että olisin nirso, mutta kuuntelen vain kehon omia tarpeita ja elän niiden mukaan. Eikö ihmisen pitäisi elää niin, että tuntee olonsa hyväksi kehossaan. Ole paras versio itsestäsi, sanotaan.

Kävin verkkokaupassa ensin tiistai-iltana aikomuksena katsoa uutta kypärää ja hyppynarua, mutta pulju oli mennyt kiinni ja ihmettelin. Kello oli kuusi minuuttia yli yhdeksän ja kauppa oli mennyt yhdeksältä kiinni. Luulin, että se olisi ollut kymmeneen auki jostain syystä. Menin Jätkäsaareen seuraavana aamuna eli eilen haettuani ensin kolmannen satsin torilta ostamiani kuntoplus-lehtiä kyytiin ja palautettuani muutamat lehdet ja kirjat Töölön kirjastoon. Samalla reissulla päätin ajella Verkkokauppaan hankkimaan kaikessa rauhassa kypärää sekä hyppynarua. Coconutia ei löydy enää paljolti ainakaan kaupoista, mutta Nutcase on ainakin tätä Coconutiani paremman oloinen, ehkä näyttää vähän pienemmältä, mutta on ihan kaunis ja ajaa asiansa ja ilmeisesti tämä on turvallisempi ja ainakin ns. buustatumpi kuin Coconutin kypäräni. Lisäksi tässä on takana kiristysnappula, leukahihnat ovat juuri oikeassa kohdassa ja hihnan saa hauskasti kiinni magneetilla, mutta se ei irtoa yhtä helposti kuin menee kiinni, se on turvalukko. 

On ollut jo jonkin aikaa harkinnassa uusi kypärä ihanan Coconutini tilalle, jossa oli omaa taidettakin pinnassa. Tosin kypärä on jo pitkään ollut sellainen, ettei se lainkaan pysy siinä kohdassa kuin pitäisi, vaan pitää koko ajan vauhdissa oikaista ja siinä on myös liikaa säröjä. Ei siitä oikeasti paljon apua olisi ollut, jos sen kanssa olisi kaatunut. Nyt on kuitenkin kunnon kypärä.  

Nutcasella on myös hieno ideologia ja säätönappulassakin lukee "I love my brain" ja olen 100% samaa mieltä. Kutsun kypärää henkivakuutukseksi, koska oikeasti kypärä on konkreettinen henkivakuutus ja tämä maksoi 90 euroa. Aika pieni hinta siitä, ettei vammaudu pysyvästi. Aivot on kehon tärkein osa, enkä voi liikaa paasata siitä, ettei ilman aivoja kehollakaan tekisi yhtään mitään. Paasata siis turvallisuudesta, milloin mistäkin aiheen alueesta. Ihmiset saattavat pitää kypäriä enemmän jopa kuin heijastimia, mikä on todella hälyttävää, koska ihmisillä ei näy katukuvassa kypäriäkään niin paljon kuin pitäisi. 

Kypärän mukana tulevassa lappusessa luki "We believe... Helmets shouldn't be boring. We founded Nutcase to change all that and bring fun and uniqueness to your riding experience. A helmet is a canvas of self-expression, something that makes you smile. No matter where you live, how old you are, or what you ride, we strive to make a helmet just for you".






Kummallista, Jätkäsaaren jälkeen tieni vei minut Punavuoren läpi keskustaan ja sitten vasta kotiin.

Tukka kauniiksi, uusi kypärä päähän ja takaisin ulos!



En ollut käynyt pitkään aikaan Reloven kahvilassa Punavuoressa, joka oli jossain vaiheessa ehdoton suosikkini. Tällä hetkellä en osaa valita, kun on niin monta kivaa paikkaa. Nyt on kesällä aikaa käydä kahviloissa ja ravintoloissa. Tilasin kookosjäälatten, avokadoleivän sekä chiavanukkaan. Sellainen combo oli tänään lounaani aurinkoisella terassilla IsoRoobertinkadulla.

Ystävän kanssa oli puhe keltaisista vesimeloneista, joista en ollut ennen kuullutkaan, ainoastaan keltaisista kiweistä, mutta heti seuraavaksi käydessäni Herkussa pelmahti keltaisia vesimeloneita vastaan. Otin yhden, mutta ei ollut niin hyvää kuin perinteinen punainen vesimeloni.


Kesä ja auringonlaskut. Pitkänsillanranta. Eilen tein pitkästä aikaa lihaskuntoa salilla, vaikkei olisi paljon nakuttanut, mutta olin siellä sitten puolitoista tuntia ja teki hyvää. Käytin pitkästä aikaa jopa vastuskuminauhaa ja ehdottomasti otan sen takaisin treeniohjelmaan.

Nyt pitäisi hakea pyykit ja lähteä pois tästä pätsistä johonkin ulos ajelemaan. Pitäisi olla juoksupäiväkin, mutta tiedä, jaksaako sitä, kun jalat ovat vähän hellinä. 

Päätän postauksen eilisen kadunmiehen sanoihin: 
"Hey, I was born here! Ja sinä neiti olet säilyttänyt mittasi kauniina."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pääsiäisen jälkeinen lenssu

Sitä vain toivoisi, että aivoista tietokoneelle olisi sanelukone, varsinkin kun kaikki hienot ajatukset blogia varten tulevat suihkussa, mut...