lauantai 5. joulukuuta 2020

Valaistuksesta ja terveydestä


Nyt se on alkanut. Joulukuu. English Tea Shopin Advent tea calendar on korkattu.

On kyllä hyvin tullut juotua joka ilta luukuista löytynyttä teetä ja ovat olleet tosi hyviäkin. Yhdessäkin oli inkivääriä, mutta sitten minttu oli kompensoimassa sitä. Yleensä en joisi teetä, joka sisältää minttua, mutta kun sillä on sopiva makupari, niin kaikki käy. Lisäksi elän hyvässä uskossa valkoisen teen terveysvaikutuksiin. Samalla olisi hyvä, jos teen juonnista tulisi tapa, kun sitä juo 24 päivää putkeen nauttien eri mauista.






Toisinaan tekee mieli vain kuvata kaupassa herkullisen ja kivan näköisiä asioita, vaikkei mitään ostaisikaan. Jouluteksteiksi ja -kuviksi on lahjasuklaidenkin kuoret vaihtuneet.



Kampintorin piha on saanut jouluvalot. Tai vain talvivalot. Olen aina ajatellut, että ainakin ennen ns. jouluvalot olivat kaikenvärisiä ja talvivalot toivat valoa pimeään valkoisina.


Tällä viikolla olen kulkenut skuutilla töihin ja on pitänyt pakkautua sen mukaan. Eilen tuli luntakin, mutta uskalsin kulkea sähköajoneuvolla, kun tiesin, että se on märkää vastasatanutta lunta, enkä siihen liukastuisi. Keskustassapa ei ollut enää lumesta tietoakaan. Tosin olen kulkenut osan takaisintulomatkasta aina junalla, joten kausikortti on edelleen voimassa. Ja tulee vastaisuudessakin olemaan, niin voi aina välillä säiden salliessa kulkea skuutilla, kun se vain on niin mukavaa, eikä tarvitse kiirehtiä bussipysäkille ja istua puoli tuntia bussissa, kunnes pääsee töihin. Skuutilla matkatessa on niin paljon helpompi hengittääkin ja matkan aikana tulee mukavasti herättyä valmiiksi työaamuun.

Yhdessä kohtaa matkaani töihin on hiekkatie, jossa ei ole lainkaan lamppuja, eikä läheisten talojen valot riitä valaisemaan tietä. Silloin on ainoastaan potkulaudan etuvalon varassa. Aamulla tiellä olevat koiranulkoiluttajat, joilla ei ole mitään valoja tai vain superpienet heijastimet tulevat ihan puskista valon vihdoin osuessa niihin ja kun joku sattuu vaikka kulkemaan jostain syystä vastaan väärällä puolella, niin onneksi on hyvä reaktionopeus ja jarrut. 

Onneksi hyvin pieni osa koirista välittää skuutista, mutta kaikkien koirien kohdalla hidastan, kun ei koskaan tiedä. Kerran tuli tien toisella puolella (autotien levyinen sivutie, jossa piti kävellä tien reunassa, kun ei ollut erikseen kävelytietä) vähän pöhelö koiranomistaja vastaan, jonka koira haukkui ja halusi tulla tutkimaan skuuttia (ei ollut vihainen), eikä tämä henkilö ollenkaan pitänyt koiraansa aisoissa, vaan piti hihnaa niin löysällä, että piti jarruttaa sen takia pysähdyksiin asti, etten olisi ajanut koiran tassujen päältä. Sitten se henkilö vain möykkäsi, että "mä en ollenkaan tykkää noista laitteista!" Onko se kuitenkaan syy päästää koiraansa vaaratilanteeseen, jossa olisi kaikkien kolmen henki voinut vaarantua tai vähintäänkin ainakin omatunto. 

Kevyen liikenteen ajoneuvojen valoista vielä sen verran, että puolella on liian pieni tai himmeä valo, jotka tuntuvat koristeilta, kun eivät valaise edessä olevaa tietä lainkaan. Toinen juttu on henkilöt, joiden ajovalo vilkkuu. Todella ärsyttävää! Miksi sellaisia vilkkuvia valoja edes tehdään, kun ne voivat olla pimeät juuri sillä hetkellä, kun niiden pitäisi antaa valoa ja lisäksi häiritsevät vastaantulijoita. Heijastimet ovat kyllä hyvät, mutta mieluummin kaikilla tiellä liikkuvilla voisi olla näkyvä valo, jonka näkee kaukaa. Niitä pitäisi tehdä enemmän ja erilaisia. Kerran jopa näin jollain ns. jouluvalotetun pyörän, joka oli ihan huippuhieno. Olen myös nähnyt valaistun kypärän yhdellä sähköyksipyöräisellä liikkuvalla ja yritin netistä etsiä samanlaista löytämättä sellaista kuitenkaan.



 
Tällä viikolla saapui Hyvinvoinnin verkkokaupan lähetys, jossa oli kaikkea kivaa. Pidin siitä pienen instastory-höpinän, mikä oli mukavaa. Paketissa oli mm. vegaanista hyvältä tuoksuvaa ja tuntuista Ole hyvä tyrni-vanilja - shampoota, tosi hyviä LePain des fleursin tattarinäkkäreitä, tattari-piparia, yrttipastilleja, Voi hyvin - hunajaa ja Super fudgion toffeeta lakritsin makuisena, kun olen ennen maistanut vain kookosta, banaania, tavallista sekä suklaan makuisena, mutta noh lakritsin makuiset olivat tosi hyviä ja niitä oli liian vähän, koska tulivat jo syödyksi. Myös So free-suklaata, jossa ei ole maitoa, gluteenia tai pähkinää ja kolmea erilaista Ohoi!-vegesuklaata, jotka ovat ihan uusia Hyvinvoinnin tavaratalossa, eivätkä sisällä maitoa tai gluteenia. Lisäksi ovat ulkoasultaan huippusöpöjä - tykkäsin eniten Pehmeän vaalean mausta. Sekä yksi Foodinin tumma suklaa kyydissä. 
 
Vielä yhden lahjan ja proteiinipatukan lisäksi paketissa oli kalsium-tabletteja, joissa on lisäksi d-vitamiinia ja magnesiumia. Kalsium-lisästä taisin ennenkin puhua, miksi sellaista tarvitsen. Nyt kun en syö maitotuotteita ja oikeastaan olen jättänyt myös kaiken maitoa sisältävän kuten tavallisen suklaan pois ruokavaliosta. Nykyään maito ihan missä tahansa muodossa ja jopa hieman piilotettuna aiheuttaa liman nousua ja olen mieluummin ilman maitoa ja maitotuotteita kuin luullen olevani kipeä. 
Kerrankin tällä viikolla syötyäni ruokaa, jossa vain muusi oli tehty maitoon, niin tunnin päästä siitä tunsin limaisuutta kurkussa. Jätettyäni maidon kokonaan olen voinut niin paljon paremmin, kun ei tule sitä inhottavaa tunnetta. Laitoin linkinkin viime postaukseen, jonka löysin muutamasta limaa aiheuttavasta tuotteesta. Jostain syystä ihmiset vaihtelevasti reagoivat eri aineisiin ja saavat kyllä olla iloisia he, joilla ei ole yliherkkyyksiä.

Paketissa oli vielä melatoniinipillereitä. Pari yötä olen kyllä nukkunut jo ilman melatoniinilisää. Viime yönäkin yli yhdeksän tuntia, vaikkakin parilla heräämisellä. Pari yötä tällä viikolla mennyt vain kuuden tunnin yöunilla liian myöhäisen nukkumaanmenon takia, niin saattoi olla hieman univelkaa. Ajattelin siis, jos tosiaan käyttäisi melatoniiniapua vain  sitä oikeasti kaivatessa ja antaa aivojen tuottaman unipaineen lähettää signaalin siitä, milloin kannattaa mennä nukkumaan. Eikä päiväunissa ole mitään pahaa. Liian vähä uni on kuitenkin todella huono asia, jos haluaa välttyä monilta sairauksilta. Hyvä uni on oikeastaan ykkösenä mitä hyvinvointiin tulee. 

Tuli tällä viikolla hommattua perheelle loput lahjatkin. Tykkään aina olla mielikuvituksekas lahjojen suhteen ja hankkia jotain erityistä, jota vastaanottajat eivät välttämättä tiedä koskaan kaivanneensa tai tarvinneensa, mutta ovat yllättyneitä todella positiivisella tavalla saadessaan lahjansa. Ja siksi tykkään olla paikalla, koska rakastan nähdä reaktion toisen kasvoilla lahjan avatessaan.

Hyvää viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pääsiäisen jälkeinen lenssu

Sitä vain toivoisi, että aivoista tietokoneelle olisi sanelukone, varsinkin kun kaikki hienot ajatukset blogia varten tulevat suihkussa, mut...